Και… Euro για τσιρλίντερς
Από τις αίθουσες του αερόμπικ στα παρκέ των γηπέδων. Και από εκεί, γιατί όχι, στο υψηλότερο βάθρο της Ευρώπης! Εκεί φιλοδοξούν ν’ ανεβούν τον επόμενο μήνα οι προσφιλείς μα συνάμα παρεξηγημένες αθλήτριες του cheerleading, γνωστές ως μαζορέτες, που συμμετέχουν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Cheerleading, το οποίο θα γίνει στις 18 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι.
Το έναυσμα για τον διαγωνισμό δόθηκε πέρσι, όταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Cheerleading κάλεσε την ελληνική ομάδα να δηλώσει τη συμμετοχή της στο πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θεσπιζόταν. Η ελληνική ομάδα δέχτηκε και με το… καλημέρα κέρδισε την 5η θέση.
«Η πρόσκλησή τους αποτέλεσε ιδιαίτερη έκπληξη για μας» μας, λέει η προπονήτρια και χορογράφος για τις μαζορέτες της Εθνικής Ελλάδας και του Ολυμπιακού, Ευαγγελία Κρητικού, και εξηγεί: «Επειδή το μάθαμε πολύ αργά και ήταν πολύ δύσκολο να πάμε, μας βοήθησαν πολύ στο να τα καταφέρουμε! Η ομάδα που συγκροτήθηκε (12 αθλήτριες) έκανε συνολικά πέντε προπονήσεις των πέντε ωρών. Εξοπλισμό (στολές και πομ-πομ) χρησιμοποιήσαμε ό,τι είχαμε, καθώς δεν προλαβαίναμε να φτιάξουμε κάτι εντυπωσιακό. Να φανταστείτε τους κανονισμούς τούς μάθαμε στο περίπου». Για να προσθέσει: «Κατακτήσαμε την 5η θέση, κερδίσαμε τις εντυπώσεις και προβάλαμε την Ελλάδα, καθώς ξεκινήσαμε τη χορογραφία μας με το τραγούδι του Ζορμπά».
«Προπονηθήκαμε»
«Φέτος θα είμαστε πιο προετοιμασμένες, γιατί οι προπονήσεις θα είναι πολύ περισσότερες και πολύωρες», συμπληρώνει η μαζορέτα της Εθνικής και χορογράφος-προπονήτρια του Πανιωνίου, Βάσια Τσουλαρίδη. «Για ένα μήνα κάναμε δύο προπονήσεις την εβδομάδα από 2,5 ώρες και τον Σεπτέμβριο, μέχρι να φύγουμε για το Παρίσι, οι προπονήσεις θα είναι εντατικές, δηλαδή καθημερινά».
Στην Εθνική Ομάδα Μαζορετων, την «Greek Drops», συμμετέχουν 14 κοπέλες 19 έως 30 ετών (τρεις cheerleaders του Ολυμπιακού, οχτώ του Πανιωνίου και τρεις που επελέγησαν από οντισιόν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cheerleading που έγινε στα μέσα Μαΐου στην Αθήνα.
Και οι δύο προπονήτριες εκτιμούν πως το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνει αντιληπτό στο ευρύ κοινό ότι πρόκειται για άθλημα που συνδυάζει τη γυμναστική με τον χορό, απαιτεί μεθοδικότητα, συνέπεια και σκληρή προπόνηση. Να ξεπεράσει τα λανθασμένα στερεότυπα και να καταλάβει ότι οι μαζορέτες ασκούνται καθημερινά και διαγωνίζονται σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα. Κάθε χρόνο στην Αμερική γίνεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ προσπάθειες των ομοσπονδιών, όπου έχουν συσταθεί, είναι να γίνει και ολυμπιακό άθλημα. Το 2011 θα γίνει το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. *
**ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Τζόνι Κάμπελ, ένας πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ήταν ο δημιουργός της πρώτης ομάδας ρυθμικής εμψύχωσης το 1898, σκέψη που μετεξελίχθηκε σε αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως μαζορέτες. Ωστόσο η ιδέα ανήκει στον απόφοιτο του Πρίνστον, Τόμας Πίμπλες, ο οποίος σκέφτηκε πρώτος τον οργανωμένο πανηγυρισμό από τα πλήθη στους αθλητικούς αγώνες των πανεπιστημίων προς εμψύχωση των αθλητών.
**ΠΟΜ-ΠΟΜ: ονομάζονται οι διακοσμητικές μπάλες που κρατούν και κινούν ρυθμικά οι απανταχού μαζορέτες. Κατασκευάζονται από ένα ευρύ φάσμα υλικών, όπως ύφασμα, μαλλί, βαμβάκι, χαρτί ή ακόμα και πλαστικό, σε ποικίλα χρώματα, σχέδια και μεγέθη.